Hjemmerøkt laks etter dansk oppskrift, nærmere bestemt fra produsenten av 90-tallets populære røykepinner, Henriksens Røgeringe. I dag er det arvtakeren Smokepins som står for røykutviklingen.
Til denne oppskriften ble det brukt norsk laks med en vekt på mellom 4 og 5 kg.
- Fisken renses og fileteres og eventuelle bein som sitter igjen i filetene skjæres ut.
- Del filetene i 2 eller 3 like lange deler (ikke nødvendig, men gjør prosessen videre enklere).
- Til 2 fisk (4 fileter) lages en lake av ca 4 liter vann, 400 gram salt og 40 gram sukker (mer sukker for fastere fisk).
- Lake tømmes i en passende beholder (eller flere dersom nødvendig).
- Filetene legges i lake med skinnsiden opp, slik at filetene er helt dekket av lake.
- Prosessen kan ta mellom 6 og 12 timer), det er ikke kritisk så prøv gjerne med 8 til 10 timer på et kjølig sted.
- Ta hver enkelt filet opp av lake og skyll disse godt i kaldt vann, tørk av med tørkepapir.
- La filetene hvile/henge til tørk i ca 1 døgn før røyking.
- Bruk 3-4 Smokepins (for en mer intens røyksmak bruker du flere).
- Røyketid: Ca. 5-7 timer.
- Modningstid etter røyking: 1-2 dager.
- Velbekomme.
En Smokepins av bøk produserer røyk i ca 1 time og 20 minutter, alt etter hvor mye trekk det er i grillen/røret. Da vekten av en smokepins er 12-15g forbrenner denne ca 10 g/time hvilket tilfører røykeprosessen tilnærmet ingen varme og derfor kan vi med trygghet kalle dette kaldrøyking.