Flytende røyksmak på flaske får du i mange varianter, røyksyre, røykolje eller treeddik, og alle har de en ting til felles, lage kunstig røyksmak på grønnsaker, skalldyr, kjøtt- og fiskeprodukter. De fleste variantene pensles, dryppes eller sprayes på mat før varmebehandling.
Det kan være vanskelig å finne gode oppskrifter for bruk av flytende røyksmak, og da vi snakker om meget smakssterke produkter kan det være lurt å smake seg frem. Noen dråper i marinaden eller bruk av vannbad, ca. 1 liter tilsatt 2-3 spiseskjeer flytende røyksmak. Er du på fisketur pensler du noen dråper på fisken før du pakker den i aluminiumsfolie og legger den i glørne på bålet.
Se videoen lenger ned i innlegget for mange gode tips.
Vi lagerfører 2 varianter, Kryddo røyksyre og Liquid Smoke. Sistnevnte er en konsentrert flytende røykekstrakt av Hickory, som gir en fantastisk grill-/røyksmak på alle typer råvarer.
Slik kan du lage seilaks ved hjelp av seilaksfarge og røyksmak på flaske
- 1 kg seifilet uten bein tørrsaltes i minst 2 dager, benytt nok salt til at hele fileten blir dekket.
- Skyll av saltet og tørk filetene godt.
- Skjær fileten på skrå i skiver uten at skinnet følger med.
- Legg skivene i vannbad bestående av:
- 1 liter vann.
- 2 gram seilaksfarge.
- 2-3 ss røyksyre (eller kaldrøyking).
- La stå kjølig over natten og legg på rist for tørking.
Brukes ikke røyksyre er seilaksen nå klar til kaldrøyking med våre praktiske Smokepins. - Legges på glass med nøytral olje (soya) slik at den dekker produktet.
Dersom du lager mye seilaks anbefales det å pakke seilaksen i porsjoner og fryse disse uten olje. På denne måten får du lang holdbarhet uten bruk av konserveringsmiddel for seilaks. For ekstra lang holdbarhet er vakuumpakking å anbefale. Porsjonene legges på olje når du tar dem opp fra fryseren.
TIPS! Når du skal lage seilaks prøv gjerne ut flere varianter med kryddere, som for eksempel dill, sitronskall eller einebær.